Herkuttelu on toki sallittua näiden kalorien ja makrojen puitteissa. Voit syödä jäätelön, jossa on esimerkiksi 260kcal, proteiineja 3g, hiilihydraatteja 25g ja rasvoja 16g. Kunhan vain muistat lisätä sen päivän listaukseen. Jokainen voi sitten omalla kohdallaan miettiä, haluaako esimerkiksi 1700 kilokalorin dieetillä "tuhlata" tuon 260kcal päivän ruuista syömällä sen yhden jäätelön, vai syökö mielummin kunnollisen, täyttävän aterian sen sijaan. IIFYM ei toki liity mitenkään pelkkään dieettaamiseen, vaan plussilla ollessa voi tätä toteuttaa aivan yhtä hyvin, jopa paremmin, sillä ruokavaliossa on entistä enemmän pelivaraa suurempien kalorien ja makrojen takia. Pääpointtina siis se, että yhtä hyvin voit lihoa niin kanalla ja parsakaalilla, kuin pizzalla ja jäätelölläkin. Näin teoriassa. Kalorit ja makrot ovat ne, mitkä ratkaisevat, lihotko vai laihdutko. Miksei siis tiukan kurin vallitessa tekisi elämästä hieman maistuvampaa :)
Itse siis olen nyt alkanut noudattamaan tätä metodia. Olen tätä joskus aiemminkin kokeillut, mutta aikoinani söin aivan liian vähän, jolloin tätä oli miltei mahdotonta toteuttaa. Apuna minulla toimii kalorilaskuri.fi, jonne lisään joka päivä syömäni tuotteet. Joskus kirjaan sitä mukaa kuin syön, joskus kirjaan ennen viimeistä ateriaa (jotta osaan koostaa viimeisen aterian sopivaksi) ja joskus kirjaan huomisen päivän jo etukäteen, jos tiedän mitä tulen syömään. Jokainen löytää varmasti aikanaan sen parhaan tavan itselleen.
Tässä vähän esimerkkiä mun eilisestä päivästä:
Päivällinen ja lounas ovat siis tehty resepteiksi kalorilaskuriin, joten en saa kaikkien sisältöä samalla kertaa auki näkyviin :( Mutta kuten tuo aamupala, niin nuo kaksi muutakin saa avattua (joissa pieni + edessä), niin näkee tarkemmat sisällöt! Ja kuten näkyy, iltapalalle on mahtunut myös pari suklaakonvehtiakin ;D
Kuva päivän lounaasta, tonnikala-riisipiiras |
Tonnikala-riisipiiraan resepti on otettu tästä kirjasta. Voin suositella reseptiä ja koko kirjaa kaikille! Kirjassa on paljon erilaisia terveellisiä reseptejä ja tietoa ravinnosta. Jokaisen reseptin perässä lukee kätsysti myös arviot jokaisen annoksen kaloreista ja makroista.
Ohje tonnikala-riisipiiraaseen:
120g keitettyä riisiä
1 purkki tonnikalaa tai muuta kalaa (itse käytin chilimaustettua tonnikalaa)
1tl italialaista mausteseosta
1tl tuoretta persiljaa tai tilliä silputtuna
1dl mantelimaitoa tai maitoa
1 iso kananmuna
kirsikkatomaatin siivuja (itse jätin välistä)
(20-40g juustoraastetta)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita riisin joukkoon tonnikala ja mausteet ja kaada seos vuokaan/vuokiin.
Sekoita maidon joukkoon muna ja kaada munamaito tonnikala-riisiseoksen päälle.
Paista uunissa noin 15-20 minuuttia.
Ota piirakka/piirakat pois uunista ja ripottele päälle tomaattiviipaleet sekä juustoraaste. Paista vielä sen verran, että juusto sulaa ja saa hieman väriä.
Pilkun tarkka ei siis tarvitse tässäkään olla makrojen ja kalorien täyttymisen suhteen, mutta mitä lähemmäs pääsee, tietysti sen parempi! Tuo kulutus ja muut säädöt ovat ihan vaan arvioituja, enkä oikeastaan käytä niitä, vaan pidän aina samaa kalorilukemaa ja makroja jonkin aikaa, kunnes taas lasken tai nostan niitä.
Mutta muistakaa: jokainen suupala on kirjattava AINA! Myönnän kyllä, että välillä en itsekään noudata tätä sääntöä, heh :D Pitää kuitenkin olla jo vähän oppinut, paljonko mikäkin sisältää ja mitä, että voi syödä ohi ruokavalion. Esimerkkinä jos vaikka pari tuntia iltapalasta on vielä hereillä ja nälkä alkaa taas tuikkimaan, niin saatan syödä vaikka vielä omenan enkä juokse sitä heti kirjaamaan. Joskus kirjaan sen sitten seuraavana päivänä, joskus en ollenkaan ja joskus vaan oikeasti unohdan. Mutta pieni omena, ei kauheasti makroja heilauta suuntaan eikä toiseen. Joinakin päivinä saatan syödä tavoitetta esimerkiksi 100kcal enemmän, jos tuntuu että kropalle ei perus ruuat riitä. Tällöin kuitenkin merkkaan kaiken laskuriin. Viikon loputtua sitten nään keskiarvon syömistäni kaloreista. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin ja pääasia on että voit hyvin kokonaisvaltaisesti!
Hommasta ei saisi siis tulla missään nimessä liian pakkomielteistä tai ikävää, joten pidä huoli ettei olo käy liian kurjaksi ja mieli raskaaksi. Jos olet laskurin mukaan laskenut kuluttavasi päivässä noin 2000kcal, ja haluat laihtua puoli kiloa viikossa, tekisi se siis päivätasolla 1500kcal edestä ravintoa. Jos tuo 1500kcal tuntuukin liian ikävältä, niin syö enemmän! Kalorit ja kulutus eivät ole niin yksiselitteisiä, että suoraan voisi minkäänlaisen laskurin avulla niitä arvioida. Oman kulutuksen saa tietää ainoastaan kokeilemalla, vaikka laskurit jonkinlaista osviittaa antavatkin. Kroppa toimii paremmin suuremmalla määrällä ruokaa, jolloin kulutuskin kasvaa, eli voit taas syödä enemmän. Laskurit eivät myöskään osaa laskea liikunnan tuottamaa jälkipolttoa, joten KOKEILE! Syö mielummin aluksi hieman reippaammin, ja jos haluat pudottaa painoa, katso miten se paino lähtee sillä putoamaan. Pidä huoli ettei paino putoa liian nopeasti! -500g viikossa on ihan maximi, jos sinulla ei ole kamalasti ylipainoa. Aluksi paino saattaa pudota nopeastikin (nesteiden poistuminen), joten älä heti lähde nostamaan kaloreita, jos sinulla muuten on hyvä ja energinen olo. IIFYM vaatii siis tarkkaa seurantaa, ennen kuin opit tuntemaan kehosi. Homma vaatii siis aika paljon töitä aluksi.
Tämä on kuitenkin vain yksi tapa tehdä, ja jos se tuntuu liian hankalalta niin unohda kaikki edellinen sepustus :) Itsekin yhä haen sitä omaa tapaani, millä stressitasot eivät nouse liian korkealle tai aiheuta minulle ikäviä pakkomielteitä. Tämä tuntuu minulle toistaiseksi ainakin ihan hyvältä. En ole tässäkään ehdoton, vaan pidän yleensä kerran viikossa kalorilaskurittoman päivän. Näin mieli saa lepoa ja näin dieetillä täytetään varastoja taas seuraavaa viikkoa varten. Pysyt myös helpommin ruodussa muina päivinä eikä sokerinhimo kasva liian suureksi. Syvällä kokemuksen rintaäänellä voin sanoa, että mene eteenpäin mielummin tasavarmasti, rauhallisesti ja mielekkäästi, kuin optimaalista tulosta saavuttaen hirveällä raivolla ja tykityksellä. Se kokonaisuus ;)
En lähtisi suosittelemaan tätä ihan "aloittelijoille", vaan ehdotan kokeilemaan vaikka ensin jotain valmista, ammattilaisen tekemää ohjelmaa. Käy vaikka osoitteessa http://bodycamp.eu/ valkkaamassa itsellesi sopivin ohjelma :) Itsekään en ole mikään ammattilainen, vaan vain itseoppinut :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti